ebm-papst noterar rekordomsättning och strävar efter fortsatt tillväxt

ebm-papst Group, världsledande inom fläktar och elmotorer, avslutade det brutna räkenskapsåret 2022/23 med en rekordomsättning på 2,540 miljarder euro.

Det är första gången sedan grundandet 1962, som det Baden-Württemberg-baserade familjeföretaget har överskridit 2,5 miljarder Euro – en milstolpe som uppnåddes trots en svår marknadsklimat, präglat av globala politiska konflikter och materiell brist.

Jämfört med föregående år (2,288 miljarder euro) är årets resultat en ökning med nästan elva procent. Samtidigt växte antalet anställda med 161 personer, till totalt 14 940 över hela världen.

Under innevarande räkenskapsår planerar ebm-papst en försäljningstillväxt i ensiffrigt procentuellt intervall.

Dr. Klaus Geißdörfer, VD för ebm-papst Group, vill påminna om de enorma utmaningarna det senaste året. "Bakom oss ligger ett räkenskapsår präglat av allvarligt och spänt läge på inköpsmarknaderna, vilket hade sin grund i globala politiska kriser och pandemirelaterade utmaningar. Trots stora ansträngningar och flexibilitet på alla arbetsnivåer och ett investeringsprogram på 165 miljoner euro i tillägg, kunde företaget inte till fullo möta de massiva marknadskraven och efterfrågan på våra energieffektiva lösningar – särskilt på grund av den globala utmaningen kring elektroniska komponenter, säger Geißdörfer..

Med strategin "Making the Future Together", som företaget lanserade 2022, fortsätter man nu att prioritera kvalitet och ansvar gentemot kunder och anställda genom att fokusera på hållbarhet, digitalisering, innovation och främjande av unga talanger. Särskild uppmärksamhet ägnas tillväxtmarknaderna i Amerika och Asien.
Utöver rekordinvesteringar i såväl Tyskland som internationellt, ökar ebm-papst Group återigen även sin satsning på forskning och utveckling till 140,2 miljoner Euro.

Stora investeringar i utbyggnad av produktionsanläggningar, vidareutveckling av värmepumpar samt energieffektiva och digitala fläktar, är nyckelelement för ebm-papst Group. Bygget av koncernens nya Electronics Innovation Center i Mulfingen, är tillsammans med investeringar i USA och Östeuropa också en del av initiativet.

ebm-papst koncentrerar sig på sin kärnverksamhet inom luft- och värmeteknik. "ebm-papst har blivit en global marknadsledare inom många segment tack vare dess innovationsförmåga, engagemang för kvalitet samt sin ingenjörsexpertis", menar Klaus Geißdörfer och tillägger: "Vi leder luftbehandlingstekniken in i en ny generation."

Företaget är tydligt engagerat med målet att uppnå klimatneutral produktion till 2025. Detta inkluderar utsläpp som genereras direkt (Scope 1) och indirekt (Scope 2). "Vi kommer till exempel att i högre grad använda grön el och våra egna solcellssystem samt lägga stor vikt vid energieffektivitet och cirkulär ekonomi", säger ebm-papst Groups finanschef Hans Peter Fuchs.

"Våra hållbara och intelligenta lösningar bidrar till ett bättre klimat, eftersom vi hjälper våra kunder att spara miljontals ton CO2.
ebm‑papst kommer att fortsätta att sätta standarden inom hållbarhet genom innovativa produkter. I framtiden kommer detta att bli viktigare än någonsin tidigare", tillägger Klaus Geißdörfer.

Klaus Geißdörfer beskriver också färdigställandet av ebm-papsts nya huvudkontor i Kina, som en del av företagets "local for local"-strategi, som ett viktigt steg för att konsolidera koncernens globala företagsstruktur. ebm-papst-koncernen har arbetat med utbredning internationellt i flera år för att på bästa sätt kunna möta kundernas behov och de lokala marknadskraven i såväl Europa, Amerika som Asien, samt att parallellt etablera en oberoende leveranskedja.

"I framtiden är det också avgörande för ebm-papst att fortsätta attrahera unga förmågor, genom att till exempel erbjuda praktikplatser i samarbete med universitet, samt att kontinuerligt uppmuntra anställda världen över, så att de alltid känner sig redo och inspirerade att ge sitt bästa varje dag", avslutar Dr. Sonja Fleischer, ebm-papst Chief Human Resources Officer (CHRO)

Läs presstexten i sin helhet (engelska) HÄR