ebm-papst fläkt i luftridåenheter för Sushi-barer

Foto: AdobeStock/Christine
Det tyska företaget HANSA Klimasysteme GmbH har utvecklat en lösning för att med luftridåer eliminera risken för att råvarorna i Sushi-kök och små Sushi-barer ska utsättas för oönskade bakterier och partiklar. Sushi har gått från att vara något exotiskt som serveras på mer exklusiva restauranger till att bli en populär delikatess som serveras på små Sushi-barer i exempelvis shoppingscenters och på järnvägsstationer. En anledning till populariteten är att Sushi har få kalorier och endast lite fett. Ett viktigt krav på en sushirätt är bra och färska råvaror och det är också därför som maträtterna oftast lagas till inför och alldeles intill restauranggästerna.

Vad många gäster kanske inte tänker på är att det finns en osynlig luftridå, ofta kallad gardin, mellan dem själva och de som lagar till deras rätter. Luftridåns viktigaste uppgift är att hålla oönskade bakterier och dålig luft med partiklar borta från de känsliga råvarorna. Det finns regler för att denna typ av ridåer ska finnas installerade i mindre restaurangkök och det gäller inte bara Sushi-barer utan även i korvstånd och på hamburgerbarer.

”Sushikök är ofta små och de kan inte använda luftridåenheter som utvecklats för stora kommersiella kök”, Frank Vorwerk, teknisk direktör, HANSA Klimasysteme GmbH.

HANSA Klimasysteme GmbH har specialiserat sig på utveckling av luftridåer och företagets lösningar finns i olika storlekar. ”Vårt system patenterades för många år sedan och vi har stegvis förfinat tekniken”, säger företagets tekniska direktör Frank Vorwerk. HANSA hade därför en bra beredskap för fortsatt utveckling när en leverantör till Sushi-restauranger kontaktade dem med en förfrågan om en mycket kompakt luftridåenhet. ”Sushikök är ofta väldigt små och kan därför inte använda luftridåer som utvecklats för kraven och behoven i stora kommersiella kök. Vi tog därför initiativ till att utveckla en mycket kompakt version som bygger på vår LF-Hy serie”, förklarar Frank Vorwerk.

I den nya enhet som togs fram suger en fläkt in luft till ett tvåstegsfilter som avlägsnar orena partiklar och även bakterier. Den närmast sterila luft som blir resultatet flödar genom ett kanalsystem till en ventilationslucka i taket. "Den aerodynamiska utformningen av luckan är avgörande för att vi ska kunna styra luftridån och hålla den stabil. Luften får inte komma i kontakt med maten eftersom den då skulle torka ut. Det här ställer stora krav men samtidigt ville vill skapa en sluten luftridå med ett så litet luftflöde som möjligt”, säger Frank Vorwerk. Eftersom luftridåenheten går på närmast kontinuerlig drift var det också viktigt för HANSA att hitta en kraftfull och energieffektiv fläkt med möjligheter till styrning. ”Vi valde en EC-centrifugalfläkt från ebm-papst som visade upp bäst resultat i våra tester av fläktar från olika företag. En stor fördel är också att vi samarbetat med ebm-papst i många år vilket gör att de väl känner till vår teknik och de krav vi ställer på våra luftridålösningar”.