Montör och skyddsombud; Richard van der BrinkVarför började du jobba på ebm-papst?
Jag och min fru hade en lägenhet i Stockholm och en bostad i Skinnskatteberg. Det blev mycket pendlande och när ebm-papst sökte en montör såg jag en möjlighet att flytta tillbaks till storstan. Det fanns också en länk mellan företagen då ebm-papst var, och än idag är, delägare i Systemair. Att ta steget över till ebm-papst kändes naturligt och spännande samtidigt som det passade vår familjesituation.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag har väldigt fina kollegor. Vi är idag sex personer på monteringen och jag har också mycket kontakt men andra medarbetare på företaget. Jag tycker om att jobba med olika människor och så är det roligt att få vara med och bidra till att vi får ett smidigt monteringsflöde. Sedan jag blev huvudskyddsombud har det blivit en del extrajobb som jag försöker sköta på kvällstid. Det har varit ett utmanande år med Coronapandemin, men vi har fått ett bra stöd från företagsledningen som på olika sätt bidragit till att skapa en så säker arbetsmiljö som möjligt.Vad är det bästa med ebm-papst?
Att företaget verkligen satsar offensivt på ständig utveckling. ebm-papst är ett spännande företag och de senaste åren har vi vuxit så det knakar. Inom en ganska snar framtid tror jag också att vi är fler på monteringen. En ny intressant takfläkt som tagits emot väldigt väl av marknaden kan kräva mer resurser.

Vilka tre ord tycker du bäst beskriver din arbetsvardag?
Utmanande, spännande och givande.

Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag har kört motorcykel sedan jag var 18 år och har fortsatt att göra det sedan jag flyttade till Sverige för snart tjugo år sedan. Idag har jag en Suzuki sporttourer på 1250 kubik och det blir mycket landsvägskörning. Jag går in i min egen lilla bubbla när jag är ute åker. Det är lugnt och skönt, och en härlig frihetskänsla.

Har du något speciellt hobbyintresse?
Två faktiskt! Jag har investerat i en bra kamerautrustning och tycker om att ta naturbilder. Snart väntar också mycket arbete med en 90 cm modellbåt i trä som en person jag känner i Serbien tagit fram. Jag är en entusiastisk modellbyggare och ser fram mot det. Även här handlar det om montering även om det krävs lite mer finkänslighet och försiktighet jämfört med att montera robusta kvalitetsfläktar. När modellbygget är klart hoppas jag ha en riktigt vacker 60-talsbåt som jag även kan komma att förse med radiostyrning.Hur kopplar du av?
Det gör jag gärna med barnen ute i naturen. Jag är ensam pappa till en son som är tio år och en dotter som är femton. Sedan har jag också cykling om avkoppling. Tillsammans med en god vän brukar det bli dagsturer på fem mil och lite mer ibland.


Vad skulle du vilja ha mer tid för?
Att köra ännu mer motorcykel och se mer av Sverige! Det finns planer på en motorcykeltur till Nordkap och jag hoppas den resan blir verklighet en dag.

Om du fick leva en annan persons liv en vecka – vem skulle det vara?
John F. Kennedy. Jag ska snart läsa en biografi om hans spännande liv men också tragiska öde.

Kan du nämna något du inte kan vara utan i ditt kylskåp?
Ost!!Vem skulle du vilja ta med dig till en öde ö?
Barack Obama. En väldigt intressant person som säkert skulle ha mycket lärorikt att berätta.

Nämn tre saker man kanske inte känner till om dig?
Att jag är mycket förtjust i lakrits, tycker om modellbyggen och anser att Österrike kanske är vackrast av alla länder.

Vilket är ditt finaste minne?
När jag fick min son och dotter.Vem har lärt dig mest i livet?
Min far och mor.

Vad gör dig glad?
Mina barn, MC:n och lakrits!

Var är du uppvuxen?
Fram till att jag var fyra år bodde jag i en provins i sydöstra Nederländerna som heter Limburg. Sedan flyttade vi till Haag och därefter bar det iväg till Sverige för snart tjugo år sedan.

Om du fick göra tre önskningar – vad skulle det vara?
Att jag fick behålla hälsan och fortsätta att må bra. Att människor kunde bli lite snällare mot varandra och mer förstående, och att mina barn växer upp till bra människor.Ok, tack så mycket för pratstunden, Richard!
Tack själv, hejdå.