Fokusera på det statiska tryckvärdet när du väljer fläkt

Fläktens uppgift i ett ventilations- eller luftkonditioneringssystem är att generera ett luftflöde och få det att passera genom flödeskanalerna.
Luftrörelsen i sig genererar ett flödesmotstånd, som fläkten måste övervinna genom tryckökning.
Fläktar används ofta i applikationer som t.ex: HVAC-system, kablageställ och luftrenare och behöver där övervinna det befintliga flödesmotståndet för att transportera den önskade volymen luft.

Exempel:
- HVAC-system
Den uppvärmda/kylda luften behöver röra sig genom kanalsystemet med dess böj- och vridningar, för att nå alla ventiler.

- Kablageställ/kapslingar
Här finns vanligtvis tätt packad elektronik som blockerar luftflödet, så det krävs därför mer tryck för att säkerställa kontinuerlig jämn kylning.

- Luftrenare med filter
Luft dras in och trycks genom ett filter för att fånga upp föroreningar. Det filtret saktar ner luftflödet, så det krävs mer tryck för att trycka tillbaka den rena luften.

Statiskt vs totalt tryck
Det statiska trycket är ett mått på det tryck som fläkten kan generera i kanalsystemet. Detta är det tryck som krävs för att flytta luft genom systemet. Det totala trycket omfattar både det statiska trycket och det dynamiska trycket som genereras av luftrörelsen. Eftersom det dynamiska trycket inte är direkt relaterat till fläktsystemets kraft kan det totala trycket vara missvisande i designprocessen.

Det statiska trycket ger dig rätt indikation när du väljer fläkt
Det statiska trycket mäter en fläkts förmåga när det finns motstånd i systemet – det vill säga inkluderat allt som kan blockera luftflödet.
När du ska välja en fläkt lönar det sig därför oftast att titta på de statiska tryckmätningarna, istället för det totala trycket.

ebm-papst expert Torben Lintrup förklarar
I en artikel förklarar vår danske kollega Torben Lintrup mer ingående varför det är så viktigt att veta vilket värde man egentligen tittar på när man jämför fläktar.