Cirkulär ekonomi för fläktar

De senaste tio veckorna har Verena Wörner arbetat hos oss på ebm-papst i Järfälla.
Verena, som studerar Industriteknik med inriktning på teknisk försäljning, har varit ansvarig för ett projekt inom ämnet cirkulär ekonomi, med fokus på renovering och återanvändning av fläktar. Tiden har gått fort och nu är det snart dags för Verena att åka tillbaka för att fortsätta studierna, i kombination med sitt arbete på vårt moderbolag i Tyskland.
Vi passade på att få en pratstund med Verena.

Hej Verena, hur gammal är du och var i Tyskland kommer du i från?
- Hej, jag är 20 år och bor i en liten stad som heter Schrozberg med ungefär 6000 invånare. Schrozberg ligger inte långt från ebm-papst Mulfingen. Det tar ungefär 20 minuter att ta sig dit med bil.

Kan du berätta lite om din utbildning?
- Jag har studerat industriteknik med inriktning på teknisk försäljning på universitetet DHBW Mosbach - Campus Bad Mergentheim sedan 2020.
Det är ett litet universitet, som ligger i Mergentheim-palatsets historiska byggnader.
Upplägget på utbildningen är en dubbelstudiemodell, som kombinerar teori och praktik. Det betyder att jag studerar på ett universitet, men jag är anställd av ebm-papst.
Under loppet av 3 år alternerar vi studier och arbetste i en rytm på cirka 12 veckor. Så ungefär halva tiden går jag på föreläsningar på universitetet, med ett prov i slutet av varje termin. Det finns också möjlighet att studera utomlands, vilket jag gjorde i Finland under fyra månader förra året.
Den andra hälften av tiden får jag möjlighet att skaffa mig arbetslivserfarenhet på ebm-papst och jobba med olika projekt. ebm-papst erbjuder även att åka utomlands under arbetsterminer varför jag passade på att göra praktik i Sverige.
Jag kommer att vara färdig med utbildningen i september i år och avslutar då med en kandidatuppsats.


Hur kom det sig att det blev just ebm-papst för din del?
- ebm-papst är välkänt, har ett mycket gott rykte och ligger nära där jag bor. Det är ett internationellt orienterat företag, vilket passar mig då jag önskar att kunna skaffa mig erfarenheter från flera länder.
Min storebror började också sina studier där, så jag kanske blev influerad av honom också.




Vilka avdelningar och projekt har du varit en del av hos ebm-papst i Tyskland?
- Jag har varit på den globala försäljningsavdelningen, produktionsenheten i Niederstetten, på inköpsavdelningen och rört mig även inom affärsområde Industriell Ventilationsteknologi.
Jag har arbetat med två projekt, det ena handlade om standardisering av processdokumentation och det andra var en marknadsstudie.


Kan du berätta om projektet du har arbetat med hos oss på ebm-papst Sverige?
- Det är ett hållbarhetsprojekt inom cirkulär ekonomi. Det handlar om renovering av fläktar: Istället för att kassera hela fläkten vill vi byta ut defekta delar, för att på så vis ge fläkten ett andra liv. Syftet med projektet var att ta reda på fördelarna och utmaningarna med att bygga upp en sådan verksamhet i Järfälla. Vilka investeringar behövs, vad kostar det och vilka fördelar kan vi förvänta oss för miljön?
ebm-papst i Danmark ställde upp och skickade oss fläktar, som vi kunnat använda till projektet. Så vi plockade också isär och testade fläktar, vilket var väldigt roligt. Eftersom ebm-papst har ett utvecklat säkerhetstänk, så använde vi alltid en specialbyggd låda för att testa fläktarna i.
Nu är förhoppningen att vi snart ska kunna starta en renoveringsverksamhet i Järfälla, som i sin tur banar väg för en mer hållbar framtid.




Vilka har du samarbetat med och på vilket sätt?
- Jag har varit i kontakt med många människor under projektets gång. Sinthiya Ramamoorthy, vår kvalitetsingenjör, har varit min projektpartner. För de praktiska delarna arbetade jag tillsammans med Ziad Ilyo, vår servicetekniker. Jag har intervjuat säljare i såväl Sverige, Danmark, Norge som Finland (främst via Microsoft Teams).
Jag har också arbetat tillsammans med ebm-papst Mulfingen gällande miljöfrågor och så har vi haft uppföljningsmöten om projektet varje vecka, tillsammans med Björn Jonsson, vår Marknad- Kvalitet- och IT-chef och Sinthiya.


Vad skulle du säga har varit den största utmaningen med projektet?
-Att det är så enormt många olika delar som behöver undersökas och klargöras för att möjliggöra en implementering av en ny affärsmodell. Samtidigt lär jag mig mycket under vägen, som till exempel att jag får större kunskap om våra produkter.

Vad har varit den största utmaningen generellt?
-Jag behövde 1-2 veckor för att vänja mig vid den nya miljön, nya människor, nytt språk och lite andra värderingar, än vad jag är van vid. Jag var väldigt nervös i början.
Att alltid blanda ihop y och z på tangentbordet, eftersom det är en annan layout här än i Tyskland. Även efter 9 veckor har jag inte vant mig vid det.
Du behöver också ett BankID för många saker och tyska kreditkort fungerar inte alltid, vilket var lite jobbigt i början.


Är det första gången du är i Sverige?
-Jag har varit i Stockholm som en del av en skolresa i juni 2019. Vi var här i sex dagar den gången och bodde i en villa. Det var en rolig upplevelse som jag kommer att minnas länge.

Hur har du ägnat din fritid under dina 10 veckor här?
-Jag har utforskat Stockholm med omnejd; åkt på många resor, till exempel Vaxholm, Sigtuna, Uppsala, Gamla Stan, Skansen, Drottningholm, Tyresta Nationalpark, Skogskyrkogården
När det inte varit fint väder har jag gått på museum - Viking, Vasa, Stadsmuseet, Naturhistoriska för att nämna några.
Jag har umgåtts lite extra med Tina Järvelä, vår ekonomiassistent, och blev även inbjuden till hennes födelsedagsfest.


Vad har varit roligast under din vistelse i Sverige?
-Resor och äventyr har varit väldigt roliga, men jag har haft en fantastisk tid på jobbet också. 10-fikat har varit speciellt kul, det kommer jag att sakna.



Har du hunnit lära dig någon svenska?
-Jag har varit omgiven av språket hela dagarna, så med tiden plockar man upp många ord. Att lyssna på poddar har också hjälpt mig (t.ex. ”Lätt Svenska med Oskar”) och det är ett roligt sätt att lära sig språket. Uttalet är speciellt utmanande för mig, särskilt att rulla på "r" men jag har blivit bättre på att förstå.
Det som också alltid har hjälpt mig är de användbara orden och fraserna Tina lärde mig, som "Tjena mittbena", "paltkoma" med flera.


Vad är det första du vill göra när du kommer tillbaka hem?
-Ge min mamma en stor kram!

Härligt! Innan vi slutar, är det något mer du skulle vilja tillägga, Verena?
-Ja, att jag tycker att det var ett jättebra beslut att komma hit. Jag har träffat många vänliga och stöttande människor. Det blir inte sista gången jag besöker Sverige, det är helt klart.
Ett speciellt tack till Björn, som gav mig möjligheten att jobba med det här projektet.
Tack för allt!


Tack själv, Verena! Du har gjort ett väldigt uppskattat jobb här hos oss och det har varit roligt att lära känna dig.
Vi alla på ebm-papst Sverige önskar dig stort lycka till med fortsatta studier, i kombination med arbetet på ebm-papst.