ebm-papst fläktar bidrar till optimal odlingsmiljö

I Singapore satsar man stort på lokal och hållbar matproduktion för att minska beroendet av matimport. Ett framstående exempel är FarmzStory, som installerar moderna växthus på skolor för att utbilda elever om hållbart jordbruk. Med hjälp av avancerad teknik, däribland EC axialfläktar från ebm-papst, skapas det perfekta klimatet för att odla grönsaker. Detta initiativ är en del av Singapores ambitiösa mål att producera 30 procent av sitt eget matbehov på ett hållbart sätt till år 2030.


ebm-papst fläktar bidrar till optimal odlingsmiljö vi Lim Chu Kang´s växthus i Singapore.

Hållbara odlingsprojekt i Sverige


Hur kan vi i Sverige dra nytta av dessa idéer och implementera liknande initiativ, som i Singapore?
Det finns många exempel och faktum är att flera liknande projekt redan är igång i Sverige.

Skolor och utbildningsinstitutioner
Precis som i Singapore kan svenska skolor och universitet installera moderna växthus för att utbilda elever och studenter om hållbart jordbruk. Ett exempel är Gröna skolgårdar* , där skolor skapar odlingsområden för eleverna att lära sig om jordbruk och hållbarhet.

Stadsodling
I tätbefolkade områden som Stockholm, Göteborg och Malmö kan stadsodling främjas genom takträdgårdar, vertikala odlingar och gemensamma odlingsplatser. I Stockholm finns flera initiativ för stadsodling, inklusive Stockholms stadsodlingar*, där invånare kan odla sina egna grönsaker och örter på gemensamma ytor.

Offentliga byggnader och kontor
Växthus och odlingssystem kan installeras på tak och i gemensamma utrymmen i offentliga byggnader och kontor. Detta förbättrar inte bara luftkvaliteten och arbetsmiljön, utan producerar även färska grönsaker för anställda och besökare.

Bostadsområden
Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar kan skapa gemensamma odlingsområden för boende. Små växthus, odlingslådor och vertikala trädgårdar som drivs med hållbar teknik kan bidra till att öka självförsörjningen och gemenskapen i bostadsområden. Ett exempel är Stadsjord* i Göteborg, där invånare kan odla mat på gemensamma ytor och bidra till lokal matproduktion.

Forskningsprojekt och innovation
Universitet och forskningsinstitut kan utveckla och testa ny teknik för hållbar matproduktion för att optimera odlingsprocesser och utbilda framtida jordbrukare. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) driver flera forskningsprojekt inom hållbar matproduktion, inklusive användning av IoT och smart teknik för att optimera odlingsprocesser.

Genom att implementera fler liknande initiativ kan Sverige fortsätta att främja hållbar matproduktion och utbilda nästa generation om vikten av miljömedvetenhet och självförsörjning.

*Mer information om implementerade initiativ i Sverige, nämnda ovan:

- Stockholms stadsodlingar: Gemensamma odlingsplatser där invånare kan odla sina egna grönsaker och örter.
- Gröna skolgårdar i Lund: Skolor som skapar odlingsområden för eleverna att lära sig om jordbruk och hållbarhet.
- Botildenborg i Malmö: Urban farming-projekt där invånare kan odla mat på gemensamma ytor och lära sig om hållbar matproduktion.
- Stadsjord i Göteborg: Gemensamma odlingsområden där invånare kan odla mat och bidra till lokal matproduktion.
- Sveriges lantbruksuniversitet (SLU): Forskningsprojekt inom hållbar matproduktion, inklusive användning av IoT och smart teknik.

Låt oss inspireras av Singapores framgångar och arbeta tillsammans för en hållbar framtid.

Läs hela artikeln om Singapore i vårt globala kundmagasin