ebm-papst fläkt i rekordsnabb huvhårtork

Photo: Franke Aquarotter GmbH


Den som besökt en simhall, ett gym eller en idrottsanläggning har med stor sannolikhet någon gång använt en produkt från det tyska företaget Franke Aquarotter. Företaget är nämligen marknadsledande när det gäller utveckling av kompletta lösningar för tvättrum, badrum och våtrum. Företagets huvhårtork Progress är en klassiker som funnits på marknaden i decennier. För några år sedan beslutade sig Franke Aquarotter att vidareutveckla Progress och förse huvhårtorken med helt ny teknik. ebm-papst har samarbetat med Franke sedan 1980-talet. Till den nya huvhårtorken F5 fick ebm-papst i uppdrag att ta fram en kraftfull fläkt med borstlös EC-motor.

Så här gick det till:


Målsättning
Att utveckla en uppföljare till huvhårtorken Progress. Designen skulle knyta an till Progress, men den nya huvhårtorken F5 skulle förses med helt ny teknik. Ett mål var att den som behövde torka håret skulle få det torrt rekordsnabbt, och utan att behöva känna obehaget av att håret blir statiskt. Dessutom ville Franke förse F5 med en fläkt med borstlös EC-motor. Ett viktigt mål var en kraftigt förlängd livslängd. F5 skulle också förses med teknik för att övervaka driftstatus på distans.

På önskelistan
Att utveckla världens första huvhårtork för offentligt bruk med integrerad jonteknik och en fläkt med extremt tyst, borstlös och närmast underhållsfri EC-motor.

Utmaningar
Att integrera mycket ny och avancerad teknik men samtidigt följa den klassiska designen hos föregångaren Progress.

Lösningen från ebm-papst
Den kraftfulla fläkten R1G133 försedd med en borstlös EC-motor skyddad mot vattenstänk, samt en teknisk lösning som optimerar luftflödet.

Resultat
Användarna kan glädja sig åt en huvhårtork som med ebm-papst fläktlösning torkar håret rekordsnabbt och där jontekniken ger glansigt och rakt hår som inte blir statiskt under torkningen.