ebm-papst drivteknik fixar sorteringen hos postorderföretag

Med ebm-papst drivteknik sorteras 10 000 artiklar i timmen, 20 timmar om dygnet, sex dagar i veckan.

Postorderföretaget Witt Group i Tyskland skickar varje år ut cirka 450 kataloger till mer än 21 miljoner kunder, över hela världen. Verksamheten vid företagets logistikcenter i Weiden är intensiv. Här hanteras mer än 10 000 artiklar varje timme, 20 timmar om dygnet, sex dagar i veckan. Centrets hjärta är ett närmare 300 meter långt sorteringssystem där beställda artiklar efter automatiskt uttag från lagret transporteras till 290 boxar för paketering och distribution till kunderna.

Nyligen har ett helt nytt intralogistiksystem från Beumer Group tagits i drift. Beumer Group är verksamt i 70 länder och skräddarsyr intralogistiklösningar för bland annat flygplatser, tillverkningsindustrier, detaljhandelsföretag och postorderföretag. När företaget fick i uppdrag att hjälpa Witt Group med en ny intralogistiklösning var en kraftigt ökad sorteringskapacitet, lägre energikostnader, ökad driftsäkerhet och reducerade underhållskostnader några av de viktigaste målen. Detta krävde ett byte från tryckluftsdriven pneumatisk teknik till en annan drivteknik för öppning och stängning av klaffarna till de 290 boxarna. Valet blev ebm-papst drivenheter i
ECI-serien och vinkelväxeln EtaCrown.

”Sorteringskapaciteten har ökat med 50 procent samtidigt som drifts- och energikostnaderna har sänkts”


Så här gick det till:



Målsättningar:
En ökning av sorteringskapaciteten med 50 procent. Sänkta drifts-, underhålls- och energikostnader. En anpassning av intralogistiklösningen till Witt Groups hållbarhetsstrategi.

På önskelistan:
Att ersätta tryckluftsdrivna pneumatiska enheter med drivenheter som har lägre effektbehov, kräver mindre underhåll och har integrerad styrelektronik. Drivtekniken ska möjliggöra överföring av data i realtid via IoT (Internet of Things)

Utmaningar:
Att öka automationsgraden med programmerbara drivenheter som måste vara kompakta för att underlätta inbyggnad och anpassning av den nya intralogistiklösningen.

Lösningen från ebm-papst:
Den moduluppbyggda motorserien ECI-63 som enkelt kan kombineras med olika växellösningar. Beumer Group valde vinkelväxeln EtaCrown som genom sin kompakta design kräver små inbyggnadsmått. EtaCrown har mycket hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

Resultat:
De mål som Witt Group satte upp för den nya intralogistiklösningen har uppnåtts. Samtidigt ser Beumer Group möjligheter att tillsammans med ebm-papst ytterligare öka kapaciteten, reducera kostnaderna och göra framtidens intralogistik ännu mer hållbar.

Läs mer om ebm-papst drivteknik
Läs mer om ETA Crown drivväxelserie