ebm-papst breddar och vidareutvecklar framgångsrikt fläktväggskoncept

När ebm-papst för drygt två år sedan lanserade det standardiserade och flexibla konceptet ebm-papst FläktVägg, som består av stapelbara fläktkuber, var det ett antal av företagets svenska kunder som snabbt insåg fördelarna. En av anledningarna var den kraftigt förenklade installationen i samband med moderniseringar och utbyte av äldre och ofta stora fläktar. Fläktkuberna är enkla att bära in, stapla på varann, ansluta med kablage och ta i drift. Behövs inte hela kapaciteten i ebm-papst FläktVägg kan enstaka fläktkuber installeras separat och används i både sug- och tryckkammare.

”Det handlar om att optimera luftflödet i kundens applikation, inte på skrivbordet”.
Vid utvecklingen av ebm-papst FläktVägg har företaget haft ett flertal mål. Förutom att erbjuda marknadens bredaste program av fläktkuber har målet varit att också optimera luftflödet. Idag är det inte ovanligt att leverantörer av fläktar visar på luftflödesfakta framtagna i skrivbords- och laboratoriemiljö. För ebm-papst har det varit viktigt att utveckla en teknisk lösning som garanterar kunderna bästa möjliga luftflöde i verkligheten och efter att en fläktvägg installerats.

”För oss handlar det om att optimera luftflödet i den verkliga applikationen ute hos kunden, inte på skrivbordet. Det är därför våra fläktkuber har en axiell lufttransport och det är också därför vi kan garantera en mycket hög verkningsgrad. För att förenkla så handlar det om att se till att luften transporteras åt rätt håll från början genom en konstruktion där man undviker att luften träffar väggar eller andra hinder. Det är den axiella lufttransporten i fläktkuberna som gör att ebm-papst FläktVägg har en så hög total systemverkningsgrad vilket också våra kunder har upptäckt. Sedan har konceptet också många andra kundfördelar”, säger Björn Jonsson som är marknadschef vid ebm-papst i Järfälla.

ebm-papst FläktVägg har installerats på sjukhus, i kontorskomplex och krävande laboratoriemiljöer.
ebm-papst konstruktion med axiell lufttransport bidrar till att göra fläktkuberna kompakta och därmed går det också att bygga upp fläktväggar med mycket hög kapacitet som får plats i befintliga fläktutrymmen i samband med moderniseringar. Några exempel på applikationsmiljöer där ebm-papst FläktVägg ersatt äldre fläktlösningar är Skaraborgs Sjukhus i Skövde, en av Fabeges kontorsbyggnader i Solna Business Park och Kemicentrum i Lund som förvaltas av Akademiska Hus.

På Kemicentrum har fyra fläktväggar byggts upp och som ersatt ett antal stora AC-fläktar. I två av väggarna sitter nio stycken MXFG kubfläktar, med luftflödeskapacitet på 26 m3/sek, och de övriga två har sex kubfläktar vardera med luftflödeskapaciteten 17 m3/sek. Kemicentrum mål med satsningen på ebm-papst FläktVägg är energibesparingar, reducerade ljudnivåer, optimerad fläktdrift genom smart styrning och ökad säkerhet. En driftsäker ventilation är en kritisk faktor för laboratoriemiljön och med ebm-papst FläktVägg är man som tidigare inte beroende av ett fåtal AC-fläktar. Skulle problem uppstå med en av fläktkuberna kompenseras det bortfallet enkelt genom ett högre varvtal på de övriga fläktarna i fläktväggen.

Även för Skaraborgs Sjukhus i Skövde var tufft satta energisparmål en av de viktigaste anledningar till valet av ebm-papst FläktVägg, men också kraven på optimerade och stora luftflöden. Minimikravet är 45 m3/sek. Här består fläktväggen av femton fläktkuber och Joakim Fagerholm som är energiingenjör hos fastighetsförvaltaren Västfastigheter pekar på några av de viktigaste fördelarna. ”Lösningen är väldigt smidig då fläktväggen med sina femton kuber ryms i samma utrymme som de gamla fläktarna. För oss är det viktigt att förflytta luft till lägsta möjliga kostnad och då är det givetvis en stor fördel att vi slipper ombyggnationer när vi moderniserar. Andra viktiga fördelar är möjligheten till varvtalsstyrning och att vi i framtiden kan förändra antalet fläktkuber i fläktväggen om tilluftsbehovet skulle förändras. Den möjligheten kommer vi också att utnyttja om det skulle bli aktuellt”.





MXFG stapelbar kubfläkt EC för FläktVägg
Traditionellt har byte av äldre och utrymmeskrävande ventilationsfläktar varit både tidskrävande och dyrt då det många gånger kräver ombyggnationer. Dessa problem elimineras med de kompakta fläktkuberna som är kompletta enheter med EC-motor och fläkthjul som är mycket effektiva, samt möjlighet att kommunicera direkt med motorn via MODBUS eller styra den med analoga givare som kan få sin strömförsörjning från fläktmotorn. Inloppskona med mätuttag samt ebm-papst inloppsgaller FlowGrid är också standard. FlowGrid stabiliserar luftströmmarna vid inloppet och eliminerar de ljudproblem som kan uppstå på grund av turbulens och luftvirvlar i luftflödet. ebm-papst FläktVägg kan styras med företagets program EC-Control som möjliggör individuell adressering av varje fläktkub.

Idag erbjuder ebm-papst fem olika modeller av fläktkuber i serien MXFG. De täcker ett effektområde från 2,95 kW till 5,7 kW och ett luftflöde från 7.105 m3/h till 18.160 m3/h. Tre av kuberna har storleken 595x595x495 mm och två har formatet 795x795x650 mm. Framgångarna med ebm-papst FläktVägg har lett till att företaget nu satsar på att bredda och vidareutveckla konceptet. Under 2018 kommer ebm-papst att presentera fler varianter som möjliggör ännu mer flexibla applikations- och kundanpassningar. Dessutom fortsätter teknikutvecklingen och en av de kommande nyheterna är en lösning som bl a bidrar till en ökad optimering av luftflödet, lägre varvtal och reducering av redan låga ljudnivåer.





Läs mer:

Fläktväggar hjälper Akademiska Hus i jakten på säker ventilation och energismarta lösningar
”Fläktväggen är oerhört smidig, kostnadseffektiv och energieffektiv”
Till produktsortiment MXFG stapelbar kubfläkt EC för fläktvägg + Fläktberäkningsprogram