Ventilation, inomhusklimat och energieffektivisering - aktuella ämnen bland årets riksdagsmotioner

Ventilation, inomhusklimat och energieffektivisering - aktuella ämnen bland årets riksdagsmotioner

Motioner är ett sätt för riksdagsledamöter och partier att föra fram sin politik. En gång om året får riksdagsledamöterna lämna motioner (förslag) om alla frågor som riksdagen beslutar om.
Att ämnen som ventilation och inomhusklimat är både högaktuella och viktiga i den tid vi lever i, speglas i förslagen som inkommit.
Bland årets motioner nämns ordet ventilation i sju stycken, ventilationssystem i tre, radon i sju, OVK i två, inomhusmiljö i tre, inomhusklimat i tre, samt energieffektivisering i ett flertal.

Utdrag ur några motioner:
”Kostnadseffektiva insatser för energieffektivisering, isolering och ventilation kan ge stor klimatnytta.”
”Stora energibesparingar kan till exempel uppnås genom modernare ventilation.”
”Såväl isolering som ventilation idag möjliggör en god inomhusmiljö.”
”Nyproducerade bostäder förväntas klara luftväxlingen och erbjuda ett gott inomhusklimat utan att fönster ska behöva hållas öppna.”
”Ett undermåligt dimensionerat ventilationssystem i förhållande till antalet boende i bostaden bidrar också till dåligt inomhusklimat med dålig luft och sämre hälsa som följd.”
”Viktigt att radonhalter kontrolleras i samband med renoveringar, i synnerhet i områden med mycket radon. Detta skulle exempelvis kunna ske i samband med obligatorisk ventilationskontroll (OVK).”


År 2020 började den allmänna motionstiden den 8 september och slutade den 6 oktober.
När en motion kommit in lämnas den till det riksdagsutskott som ansvarar för området som motionen tar upp. Exempelvis hänvisas motioner om klimatfrågor till miljö- och jordbruksutskottet.
Utskottet går igenom motionen och föreslår vad riksdagen ska besluta. För många av motionerna startar utskotten detta arbete först under våren. Därefter fattar riksdagen beslut om motionen.

Källa: Svensk Ventilation och Riksdagen