Vad är det som är så bra med Retrofit?

Retrofit – smart uppgradering av ventilationssystem
Om ventilations- och kylsystem har varit i drift i flera år så är det värt att titta närmare på hur effektiva de egentligen är. En Retrofit-lösning, med uppgradering till moderna EC-fläktar från ebm-papst, har många fördelar – speciellt när lösningen är väl genomtänkt och korrekt implementerad.

Retrofit – på rätt sätt.
Om ett ventilationssystem är runt 15 år gammalt eller kraven på systemet ökar behöver operatören antingen byta ut det helt eller alternativt eftermontera mer effektiva fläktar. I många fall gör platsbrist att det inte går att byta ut hela ventilationssystemet. Det kan också vara både väldigt tidskrävande och dyrt att göra det. Det är här utbyte av gamla fläktar och eftermontering av nya mer energieffektiva fläktar kommer in i bilden.
Nya fläktar sparar inte bara energi, utan gör också befintliga system mer hållbara och tystare. Energibesparingar på 50-70% är ofta förekommande, med en intjäningstid på 2-5 år för hela investeringen.

Retrofit - hur går det till?
Nyckeln till framgång vid modernisering av ett ventilationssystem är att samla ihop rätt data.
En exakt mätning av nuläget (tryckskillnad, elförbrukning och luftflöde) är helt avgörande.
Vid mätningen registreras till exempel tryckförlust före och efter mätpunkten i ventilationskanalen eller installationsbortfall. Om du enbart förlitar dig på tillverkarens specifikationer eller tidigare mätloggar kommer du ofta att upptäcka att de inte längre matchar systemets aktuella tillämpning och därför inte är tillräckligt exakta, vilket kan leda till en felmarginal på upp till 20 %.
Man behöver också ta hänsyn till byggnadens omgivning – till exempel vid en kustnära anläggning ses andra temperaturer, luftfuktighet, lufttryck och täthet, än i inlandet. Frågor om elektronisk drift, gränssnitt, nätförsörjning och ombyggnadsåtgärder på luftkanalen behöver också klargöras.
Sen är det dags att välja fläkt.


Energieffektiva EC centrifugalfläktar från RadiPac-serien från ebm-papst används i ett ventilationssystem, här som FanGrid.

Nya RadiPac – idealisk för eftermontering
Energieffektiva EC-centrifugalfläktar från RadiPac-serien är idealiska för eftermontering av ventilation. De är särskilt hållbara och hastigheten kan justeras individuellt efter behov. Endast den effekt som verkligen behövs erhålls - till exempel från maximal effekt på dagen, till endast 20% effekt på natten. Om flera små fläktar monteras parallellt i en platsbesparande fläktvägg, blir de lättare att installera och underhålla. Denna konfiguration skyddar också systemet från fel – om det uppstår ett problem med en fläkt, så kompenserar de andra fläktarna. Dessutom, om de är utrustade med integrerad resonansdetektering, kommer de inte heller att påverkas av kritiska vibrationsresonanser i fläktväggen.
Eftersom fläktarna är direktdrivna (fläktar utan rem) blir det heller inget slitage, vilket gör att systemet förblir rent och säkerställer högre luftkvalitet.
Tillsammans med den exakta temperaturkontrollen ökas även välbefinnandet för människor, som arbetar eller vistas i fastigheten.