Vältajmad robot desinficerar rum med ozon

Ett sjukhus i Doha, Qatar, blev först i världen med att använda STERISAFE-PRO - roboten som kan desinficera rum med en luftvolym på 130 kubikmeter och som även används på bl a djurkliniker och inom livsmedelsindustrin.
Sterisafe utvecklar nu även en mindre robot avsedd för små rum och ambulanser.


Roboten som desinficerar rum från bakterier och även Covid-19

Nästan samtidigt som Corona-pandemin drabbade världen lanserade det danska företaget Sterisafe en ny robotlösning som tar bort virus och bakterier. Succén blev omedelbar.

Lanseringen av den nya desinfektionsroboten STERISAFE-PRO skedde bara ett par månader innan Corona-pandemin började härja över världen. Roboten har utvecklats för effektiv desinfektion av rum förorenade med virus, bakterier, svampar och sporer. När pandemin förlamade världen ökade hygienkraven dramatiskt vilket banade väg för en intensiv försäljningsökning för Sterisafe. Helt plötsligt ville många länder ha den nyutvecklade roboten. Tester som genomförts visare att roboten är så effektiv att den tar bort 99,999 % av Covid-19 virus som fastnat på ytor. Reningen av ett rum tar mellan 1,5 till 2,5 timmar beroende på rummets storlek. Att viruset bedöms kunna leva upp till tre dagar på hårda ytor är en viktig anledning till att exempelvis många sjukhus vill få roboten installerad.

Eliot Booth, VD för Sterisafe, vill inte avslöja några exakta försäljningssiffror men ger ändå en tydlig indikation om den stora efterfrågan. ”Under mars 2020 sålde vi lika många robotar som under hela 2019. Jämfört med andra lösningar som använder UV-ljus eller manuell rengöring är vår robot mycket effektivare. Det beror på att vi desinficerar med ozon och vilket gör att desinfektionen sker effektivt i alla hörn och vrår av till exempel sjukhusrum”.

Robotlösningen bygger på en sluten process där principen är att den mobila roboten placeras i ett rum där den först suger in luften och omvandlar syret i luften till ozon. Därefter blåser den ut ozonet i rummet. Slutligen utförs en omvänd process där ozonet sugs in i roboten och omvandlas till syre igen. I den fasen avlägsnas alla oönskade partiklar, virus och bakterier ner på nanopartikelnivå. Roboten fjärrstyrs och övervakas från en vanlig surfplatta som också samlar in data.



Andrew Butcher (tv) och Eliot Booth på det danska företaget Sterisafe kan konstatera att den nya roboten STERISAFE-PRO har blivit en världssuccé.

ebm-papst EC-fläkt fördelar ozonet effektivt

I STERISAFE-PRO har ebm-papst centrifugalfläkt R3G180-AA05-H1 en nyckelfunktion. Det är fläkten som ser till att ozonet fördelas effektivt till alla delar av ett rum. ”Inför valet av fläkt sökte vi en lösning som skulle ge en optimal täckning. Det var också viktigt att vi hittade en fläktlösning som var justerbar och så effektiv att den klarade av att suga in ozonet igenom robotens filter under reningsprocessen. Fläkten används också för att ta bort värme från kompressorn så att roboten inte överhettas. Vi ställer alltså höga krav på effektiviteten, men också på livslängd och driftsäkerhet. Fläkten ska ha en livslängd på minst fem år”, säger Andrew Butcher som är en av teknikerna på Sterisafe som varit engagerad i utvecklingsarbetet.

För att kunna ha full kontroll över sina tillverkningsprocesser och göra dem så effektiva som möjligt har Sterisafe valt underleverantörer som är etablerade i närheten av Köpenhamn. Man ser det också som en stor fördel att fläktleveranserna kommer direkt från ebm-papst i Danmark istället för som tidigare via en tredje part. Sterisafe har fått sin nya robot patenterad i bland annat USA, Kina, Japan och Australien.

Eliot Booth är övertygad om att hygienkraven kommer att ligga på en hög nivå även i framtiden och det gäller inte minst inom sjukhussektorn. ”Coronasituationen har gjort det tydligt hur viktigt det är med bra hygien. Samtidigt har utmaningen att hålla rent alltid funnits där. Bara i Europa dör cirka
37 000 människor varje år till följd av infektioner som de har fått under vistelser på sjukhus. Därför är det förvånande att man på de flesta sjukhus fortfarande desinficerar manuellt. Detta trots att man ofta vet hur svårt det är att få allt rengjort optimalt på det sättet. ”


Fakta om ebm-papst centrifugalfläkt R3G180-AA05-H1

Spänning: 230 VAC
Frekvens: 50/60 Hz
Effekt: 500 W
Märkström: 2,2 A
Varvtal: 2645 rpm