Telefonbås med finsk design gör comeback

Foto: Matti Immonen
Mobiltelefoner gör telefonsamtal möjliga från vilken plats som helst, men det finns miljöer då lite avskildhet är att föredra både för den som ringer och omgivningen. Ett telefonbås som designats av finländaren Antti Evävaara har på kort tid blivit ett populärt tillskott i många öppna kontorslandskap. Många som arbetar på kontor känner säkert igen situationer med kollegor som pratar för högt i telefon och ljuden från alla som knappar på sina datorer, eller utför andra sysslor som ger en hög ljudnivå. Att ringa i en sådan miljö kan upplevas som svårt och ibland omöjligt, inte minst om det är lite känsliga affärs- eller privatsamtal. Alternativet är då att dra sig undan för att hitta en lugn vrå, eller så kan man gå till en modern telefonkiosk. Inte sådana som tidigare stod ute på gator och torg utan i form av snygga telefonbås som kan stå placerade i öppna kontorslandskap. Det finns sådana bås idag och den finländska designern Antti Evävaara är mannen som gjort dom populära. Han har designat de två versionerna Silence Phone Box och Silence Stand Box.

Evävaara har tillverkat möbler i serien Silence sedan 2002 och de återfinns runt om i världen på flygplatser, hotell, bibliotek och öppna kontor. "Idag har alla mobiltelefoner samtidigt som det bara blir populärare med öppna kontorslokaler. Det här har skapat ett behov hos människor att kunna gå till miljöer där de kan läsa, ringa och arbeta i fred. Det är därför jag designar akustiska möbler som stänger bullret ute", säger Antti Evävaara.

Han började med Silence Chair av vilka det finns ett 70-tal på Frankfurt flygplats. Med sin böjda form, tak och säkerhetsglas skyddar stolen användaren helt från omgivande ljud och användarens röst kan inte höras av människor utanför. "Stolen är inte optimal för längre telefonsamtal, så några år senare designade jag telefonbåset med en arbetsyta för öppna kontor. Om kunderna önskar kan Evävaaras företag Evavaara Design också integrera videokonferenssystem i telefonbåsen. Båsen gör det möjligt att arbeta i lugn och ro även under långa perioder – men det kräver också att luften i båsen är bra.

Fläktar viktiga för komforten
Det är därför viktigt att koldioxidnivån i telefonbåsen inte blir för hög när personer använder båsen under längre stunder. För hög koldioxidnivå orsakar både trötthet och koncentrationssvårigheter. Det är anledningen till att fläktar installerats och som ser till att luftcirkulationen blir bra. I den första generationen av telefonbåsen fanns dock ingen teknik som gjorde det möjligt att kontrollera koldioxidnivån. Det förändrades när Evavaara Design fick en stor order med krav på en sådan kontrollfunktion.

”Antti Evävaara kontaktade oss och bad om hjälp med att mäta koldioxidnivån i en Silence Phone Box”, säger Jukka Blåfield som är teknisk direktör vid ebm-papst Oy i Finland. Han kände väl till Evävaaras företag sedan då man tillsammans arbetat med att utveckla ett glasbås för rökare. "När vi nu blev kontaktade bestämde vi oss för att använda en sensor för att bestämma hur luftkvaliteten förändras när en person sitter i telefonbåset en längre stund. Vi märkte ganska snabbt att fläktens luftflöde var otillräckligt vilket ledde till att koldioxidnivån efter tag blev för hög", förklarar Jukka Blåfield.

”Luften byts ut inom någon minut utan att man märker det”

Antti Evävaara, designern bakom telefonbåsen och VD för Evavaara Design.

ebm-papst lösning blev att ersätta en AC-fläkt med en starkare centrifugalfläkt i serien RadiCal. "Det gjorde möjligt att justera EC-fläktens luftflöde så att luftkvaliteten var bra och ljudnivån så låg som möjligt", säger Jukka Blåfield. Evävaara lånade sensorn, testade den nya fläkten lite mer och bestämde sig sedan för att integrera den i Silence Phone Box. Han använder också centrifugalfläkten i sin senaste produkt, Silence Stand Box, som är konstruerad för korta telefonsamtal och där det inte finns stol och bord. "Luften byts ut helt inom någon minut och du märker det inte ens eftersom fläkten är så tyst. Med en bra luftkvalitet kan människor vara produktiva längre vilket givetvis är viktigt för ett företag”, säger Antti Evävaara.

Hos Google i London och Paris
Silence Phone Box har installerats hos finska fastighetsmäklare, på advokatbyråer där konfidentialitet är obligatorisk och i öppna kontorslandskap hos Google i London och Paris. "Båsen hos Google är blåa på utsidan, har en röd stol och gula och gröna handtag", säger Antti Evävaara. Designern anser att det är viktigt att båsen inte bara är funktionella utan också ses som högkvalitativa möbler. "Kunderna kan själva välja material – allt från ull till läder - och färger till telefonbåsen. Valmöjlighet finns också mellan många olika slags träslag”. Hittills har Evävaara Design formgivit sex olika ”tystnadsbås” för olika ändamål. Alla har en sak gemensamt: De främjar harmoni i miljöer där många människor träffas, umgås och arbetar. Och så gör de vår högljudda värld lite tystare för den som behöver tystnad en stund för telefonsamtal eller kanske arbete.