Robotgräsklipparen som målar fotbollslinjer

Produktbild Husqvarna

CEORA är en helt ny typ av robotgräsklippare, som lanserades av Husqvarna under förra året. CEORA, som är utvecklad för att sköta fotbollsplaner, golfbanor och stora offentliga grönytor klarar av att klippa ytor på upp till 50 000 kvm, men gör också mycket mer än så.
Tack vare satellitnavigeringssystemet EPOS behöver CEORA inga begränsningsslingor och navigerar med en precision på två till tre centimeter. Till robotgräsklipparen finns tillbehör som linjemålare för fotbollsplaner, utrustning för att samla in golfbollar och gödning av gräsmattor. CEORA:s kapacitet och mångsidighet har väckt mycket uppmärksamhet och den representerar en helt ny era inom kommersiell grönytesskötsel.
CEORA är kostnadseffektiv, tyst, stark, miljövänlig och frigör tid för personal, som annars måste köra fossildrivna åkgräsklippare.

Husqvarna valde drivlösning från ebm-papst:
Bakom framgången med robotgräsklipparen ligger ett intensivt utvecklingsarbete och noggrant val av olika komponenter. En av de viktigaste komponenterna är en kraftfull men också mycket energisnål drivlösning från ebm-papst.

Så här gick det till


Huskvarnas målsättning: Att utveckla världens mest kraftfulla och mångsidiga robotgräsklippare för stora gräsytor som fotbollsplaner, parker och golfbanor. En robot som inte bara kan klippa upp till 50 000 kvm utan också måla linjer på fotbollsplaner, gödsla och samla in golfbollar.

På önskelistan: Att öka kapaciteten tiofalt jämfört med tidigare modeller och integrera helt nya funktioner.

Utmaningar: Att kombinera ett stort antal olika komponenter och skapa en unikt modulär robotgräsklippare som kan göra betydligt mer än klippa gräs.

Lösningen från ebm-papst:
En applikationsanpassad drivlösning med motorer från ebm-papst EC ytterrotorrotor-serie i kombination med planetväxeln Performax Plus. För att avleda så mycket värme som möjligt och maximera effekten utvecklade ebm-papst ett perforerat aluminiumhölje till motorerna.

Resultat:
En robotgräsklippare som revolutionerar kommersiell grönytesskötsel. ebm-papst drivlösning är så effektiv att en CEORA klarar av att under två dagar klippa åtta fotbollsplaner.

”ebm-papst drivlösning förenar kraft och energieffektivitet”