RadiCal får grönsaker att trivas i vertikal odling mitt inne i Singapore

En utmaning vid all inomhusodling är att få till en optimal luftkvalitet med låga koncentrationer av flyktiga organiska föreningar och andra partiklar som kan påverka växternas tillväxt och mognadsprocessen negativt. För att säkerställa bästa möjliga luftkvalitet tog företaget Artisan Green i Singapore beslut om att utveckla en mobil luftreningsenhet försedd med EC-fläkten RadiCal från ebm-papst.

”Vår filterleverantör rekommenderade ebm-papst.
Den kompakta designen och höga prestandan gjorde att RadiCal passade perfekt”


Vertikal och vattenbaserad odling utan jord, så kallad hydroponisk odling, är egentligen inget nytt. Babylons hängande trädgårdar odlades på samma sätt för mer än 2000 år sedan, men odlingstekniken har givetvis utvecklats. Det blir allt vanligare med storskalig vertikal odling inomhus och mitt inne i storstäder.
En viktig fördel är att det kan ske i lokaler som inte utnyttjas vilket innebär att det går åt betydligt mindre energi än i traditionella växthus. Dessutom minskar livsmedelstransporterna när odlingen sker lokalt nära kunderna. Till fördelarna hör också att det inte behövs några bekämpningsmedel och att vattenförbrukningen kan reduceras med upp till 90 %.

Singapore är ett exempel på en storstad där myndigheterna uppmuntrar till vertikal odling. Det sker genom programmet ”30 by 30”.
Målsättningen är att år 2030 täcka cirka en tredjedel av efterfrågan på bland annat grönsaker genom lokal produktion inomhus.
Företaget Artisan Green bildades år 2018 som ett resultat av programmet.
Verksamheten har utvecklats snabbt och idag odlas bland annat spenat, grönkål, dill och koriander några våningar upp i en byggnad i centrala Singapore.



Så här gick det till när Artisan Green tog hjälp av ebm-papst som produktpartner för att hitta en optimal lösning:


Målsättning
Att utveckla en mobil och lätt flyttbar luftreningsenhet anpassad till kraven på bra luft vid vertikal inomhusodling.

På önskelistan
Kompakt format, hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

Utmaning
Den mobila enheten måste anpassas till de smala gångarna mellan odlingshyllorna.

Lösningen från ebm-papst
EC-fläkten RadiCal med en diameter på 280 mm. Det kompakta formatet möjliggjorde konstruktionen av en smidig mobil luftrenare, 50 x 90 cm stor, med mycket hög reningsgrad.

Resultat
Växterna trivs i en inomhusmiljö där Artisan Green har full kontroll över partikelnivåerna. Att ebm-papst fläkt RadiCal endast behöver gå på 50 procent av sin maximala hastighet gör att luftreningsenheten har kapacitet att ge en optimal luftkvalitet även om företaget skulle utöka lokalerna. En viktig fördel för företagets medarbetare är RadiCals låga ljudnivå.