Nya AxiCool-fläktar för industriella kylanläggningar

ebm-papst fläktserie AxiCool har utvecklats för kylapplikationer som till exempel förångare och kyl- och frysdiskar. För att tillgodose kylbehoven även i riktigt krävande industriella kylanläggningar har serien utökats med tre nya modeller som har storleken (diameter) 500, 630 och 800 mm. Kapaciteten hos dessa fläktar gör de idealiska för användning i stora kylanläggningar och kylrum samt i livsmedelsindustrins produktionsmiljöer där kraven på effektiv kylning är höga.

Även vid utvecklingen av de nya fläktarna har ebm-papst arbetat efter den systemfilosofi som bidrar till att göra företagets fläktar energieffektiva, tysta och lättinstallerade. Alla ingående komponenter är perfekt matchade med tanke på de tänkta applikationskraven och resultatet är kompletta fläktar som enkelt kan installeras enligt konceptet Plug & Play.

I industriella kylanläggningar är det vanligt med isbeläggning i värmeväxlarna vilket gör att fläktarna utsätts för ett allt högre mottryck. Detta reducerar fläktarnas effektivitet med följd att kyleffekten blir otillräcklig i exempelvis stora kylrum. Den nya AxiCool-fläktarna behåller effektiviteten även vid isbildning. Detta tack vare kombinationen av en integrerad diffusor, den aerodynamiska
utformningen samt möjligheten till luftstyrning som tillsammans gör att fläktarnas effektivitet ökar med mer än 30 %. Dessutom ökar luftflödet med upp till 12 % samtidigt som ljudnivån reduceras med upp till 3 dB (A).

Den effektivitetshöjande och flödesoptimeraden tekniken samt designen är en integrerad del av alla fläktar i AxiCool-serien. Installationen är mycket enkel med endast en kabel och möjligheten att ansluta en kopplingsbox förenklar installationen ytterligare. Värmetejpen kan enkelt bytas vilket optimerar upptiningscykeln och värmetejpen reducerar också mängden värme som leds in i en kylanläggning. Samtliga fläktar i serien finns i versioner med och utan korggaller samt motorkåpa. Robusta konstruktioner med slät en metallyta förenklaren rengöringen och minskar risken för isbildning. Möjlighet finns också att enkelt ansluta en avfrostningspåse på fläktens utsida.

Alla AxiCool-fläktar är som standard konstruerade för drift ner till -40 ° C och de uppfyller kraven enligt kapslingsklass IP55. Fläktarna är extremt driftsäkra och trots den stora kapaciteten är de mycket kompakta tack vare konstruktionen med ytterrotormotor. Detta möjliggör också en kompakt design av de kylapplikationer där fläktarna ska användas. De nya AxiCool-fläktarna blev tillgängliga för marknaden sommaren 2016 och de finns både med 1- och 3-fas AC-motorer samt med de energieffektiva GreenTech EC-motorerna.

Läs mer om AxiCool här!