Ny typ av hybridvärmepump värmer nederländska hem

Varmt och skönt i nederländska hem med ny typ av hybridvärmepump

Sju miljoner hushåll i Nederländerna värms med naturgas och en ny typ av hybridvärmepump
är först med att vara kompatibel med alla gaspannor på marknaden.

Det är företaget Itho Daalderop B.V. som utvecklat hybridvärmepumpen, som fungerar med vilken gaspanna som helst och det är viktigt i ett land där miljontals hem värms med naturgas. Marknaden för hybridvärmepumpar expanderar också snabbt då de både är effektiva och användarvänliga. Värmepumpen suger värmen från uteluften ned till temperaturer under noll. När lufttemperaturen är för låg tillförs extra värme från gaspannan. Tappvarmvatten levereras alltid av pannan. För att spara kostnader kan kunderna välja den tidpunkt då gaspannan ska starta beroende på de aktuella energipriserna.

Historiskt sett har det vanligaste varit att värmepumpar sålts i kombination med en viss typ av gaspanna för att säkerställa kompatibiliteten. Efter att Itho Daalderop lanserat den nya hybridvärmepumpen HP-M 25i har förutsättningarna förändrats och kunderna är inte längre låsta till att välja en viss gaspanna. Itho Daalderop är marknadsledande inom ventilationssystem och värmepumpar i Nederländerna. ”Vår målsättning var att utveckla en värmepump som kan integreras sömlöst i alla befintliga hus oavsett vilken typ av gaspanna som installerats, och det var självklart att detta skulle kunna ske utan att det krävdes några kompromisser om komfortnivån. Dessa mål har vi också uppnått med HP-M 25i och det är vi stolta över”, förklarar Alex Huizinga som är projektledare på företagets utvecklingsavdelning.




Smart kombination i hybridvärmepumpen från Itho Daalderop: En styrenhet ur ebm-papst
900H-serie och fläkten RadiCal. (Foto: ebm-papst)


ebm-papst en viktig utvecklingspartner

Hybridvärmepumpen ger en behaglig inomhuskomfort under alla delar av året och även när utetemperaturerna varierar kraftigt. Det är värmepumpens integrerade styrsystem som avgör när den sekundära energikällan, gaspannan, ska slås på. Den största utmaningen för Itho Daalderops tekniker var att utveckla ett styrsystem som gjorde det möjligt för värmepumpen att anpassa inställningarna till alla de typer av gaspannor som finns på den nederländska marknaden. För att klara utmaningen inleddes ett nära samarbete med ebm-papst som har lång erfarenhet av att utveckla lösningar för gaspannor och värmesystem. ebm-papst har bl a tagit en fram en komplett lösning för gaspannor där fläkt, ventil, brännare och en styrenhet integrerats.

”ebm-papst är en mycket viktig och långsiktig partner till oss då företagets medarbetare har mångårig erfarenhet av bl a gaspannor och även samarbetar med ett stort antal tillverkare. Det är en viktig fördel för oss", säger Alex Huizinga. Under vintern 2018/2019 testade företagens specialister tillsammans hur styrsystemet fungerade i praktiken i ett antal privata hem. Under testerna kunde styralgoritmerna optimeras steg för steg och den styrenhet (900 H) som utgör en viktig del av hårdvaran kommer från ebm-papst standardsortiment.

Tyst värme med ebm-papst fläkt RadiCal

En anan produkt från ebm-papst som integrerats i hybridvärmepumpen är centrifugalfläkten RadiCal® som säkerställer att värmepumpen går mycket tyst. Fläkten drar den kalla luften från utsidan in i värmepumpen, transporterar luften genom en värmeväxlare och vidare in i husets inre och vattencirkulationssystemet. Detta sker med en så låg ljudnivå som 38 dB. Med funktionen "Fan Night Mode" reduceras fläktens hastighet med 25 procent under nätterna vilket ytterligare reducerar ljudnivån så att alla i huset kan få en god natts sömn utan att störas av fläktbrus.


Bra för miljön

Det finns många fördelar med den nya hybridvärmepumpen HP-M 25 i. En är att de kunder som köper värmepumpen hjälper miljön. Itho Daalderop har tagit en ledande roll i kampen mot klimatförändringar i Nederländerna. Till skillnad från konventionella pumpmodeller har hybridvärmepumpen en hermetiskt tillsluten köldmediekrets - ungefär som ett vanligt kylskåp - vilket minskar risken för att det ska avges några växthusgaser under installationen. Dessutom får värmepumpen energi från både uteluften och frånluften som produceras av den centrala ventilationsenheten vilket minskar gasförbrukningen ytterligare. Detta är i sin tur bra för miljön och hushållen som kan sänka sina energikostnader.




Hybridvärmepumpen HP-M 25i är den första värmepumpen på den nederländska marknaden som är kompatibel med alla typer av gaspannor. (Foto: Itho Daalderop)