Motorer och fläktar från ebm-papst i tågapplikationer

Det ställs stora krav på kvalitet och tillförlitlighet på fläktar och elmotorer som används i tågapplikationer. ebm-papst levererar både fläktar för olika tågapplikationer och elmotorer till denna krävande marknad. En produkt som visades på tågmässan InnoTrans i Berlin i höstas var en drivenhet för öppning och stängning av dörrar. En annan var energieffektiva RadiCal fläktar i 110 VDC utförande för tågets luftbehandlingsaggregat.

ebm-papst ZEITLAUF har tillsammans med en av sina kunder utvecklat en komplett drivenhet med en rad integrerade funktioner för öppning och stängning av tågdörrar. Enheten innehåller bland annat funktioner som garanterar att dörrarna är stängda när tåget är i rörelse, möjliggör nödupplåsning och fjärrstyrning av dörrarna. Systemet är mycket kompakt konstruerat.

ebm-papst beprövade RadiCal-fläktar används med fördel i tågets klimatanläggningar för att säkerställa behaglig luft i tåget. Dessa radialfläktar i 110 VDC utförande har en mycket hög motorverkningsgrad på upp till 85%, låg ljudnivå, exakt och integrerad varvtalsstyrning. Dessutom är fläktarna mycket kompakta. De erbjuder högt IP-skydd upp till IP54, beroende på monteringsläge. Fläktarna klarar ett friblåsningsflöde upp till 4.000 m³/h. Fläktarna finns i diametrar från 190 mm till 355 mm.

Andra tågapplikationer där ebm-papst har lösningar är för exempelvis fläktar för kylning av omformare, vindrutetorkarmotorer, kompaktfläktar för kylapplikationer och drivlösningar för trappsteg.