Möt Tina Järvelä, lösningsorienterad ekonomiassistent på ebm-papstVarför började du jobba hos ebm-papst i Sverige?
”Jag ville snabbt ha ett jobb efter skolan!”. Tina kom till ebm-papst direkt efter gymnasiet där hon läste med inriktning på samhällskunskap och vård. Hon anställdes som receptionist och tog efter 3 år steget över till ekonomiavdelningen. ”Jag har alltid tyckt om bokstäver men så visade det sig att siffror också var spännande”, säger Tina. Hon har också utvecklats till en driven ekonomiassistent med stor talang för att få ordning på siffror, hitta lösningar och styra upp transaktionsflöden. Kort sagt: Hon tycker om att skapa ordning och reda!

Vad är det bästa med ditt jobb?
Under de åtta år jag varit här har ebm-papst vuxit rejält och tempot är högt på ekonomiavdelningen. Idag omsätter vi nära 400 miljoner kronor och med olika avdelningar blir det många transaktioner att ha koll på. Jag tycker om att gräva mig ner i siffrorna och hitta orsaker till varför det ibland finns oklarheter. Att kunna hitta en lösning och skapa rättning i ledet bland siffrorna är nog bland det bästa med mitt jobb!Vad är det bästa med ebm-papst?
Att det händer så mycket hela tiden! Koncernen satsar mycket på lösningar som är bra för en hållbar framtid och som är energieffektiva. De nya digitala lösningar som utvecklats är också spännande. Sedan har vi förstås alla härliga kollegor! Jag kom ju hit direkt efter gymnasiet och åren här har gjort att ebm-papst blivit som en stor familj för mig. Till det bästa hör också att företaget alltid har satsat på mig och erbjudit både utbildnings- och utvecklingsmöjligheter.

Vilka tre ord tycker du bäst beskriver din arbetsvardag?
Siffror, lösningssökande, tempofyllt!

Kan du nämna något projekt du arbetat med, som du är extra stolt över?
Vissa större bolag måste enligt årsredovisningslagen upprätta en hållbarhetsrapport och jag har ansvarat för vår. En verksamhet kan innebära konsekvenser och risker för exempelvis miljön, och det har varit intressant att undersöka i hur vi arbetar med dessa hållbarhetsfrågor. Jag tycker att då vi är ett stort och starkt företag så har vi även ett stort ansvar att göra det vi kan för att göra världen till en bättre plats.

Vad gillar du att göra på fritiden?
Att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Att vandra i fjällvärlden och i alperna med goda vänner har blivit ett stort intresse. Jag har insett att Sverige har massor att erbjuda för en vandrare. Fulufjällets nationalpark och Höga Kusten är två favoritplatser.

Vad skulle du vilja ha mer tid för?
Att vandra mycket mer och upptäcka ännu fler platser i fjällvärlden. Ett par önskedestinationer är bergmassivet Kebnekaise och Sarek nationalpark. I Sarek finns det 1 970 kvadratkilometer att vandra på. Ganska fantastiskt!Var och när trivs du bäst?
På toppen av ett berg en vacker sommardag!

Vad skulle du göra om du fick full lön ett år utan att behöva jobba?
Jag skulle resa och besöka så många länder som möjligt.

Om du skulle få 100 000 kr att spendera, vad skulle du göra då?
Hm…jo, jag skulle investera dom i en hyfsat sportig bil. För mig är det en bil som är lite snabbare än den Kia Picanto jag har idag. En BMW med lite fler hästkrafter under huven skulle inte vara fel!

Vad är en drömsemester för dig, och vad är ditt bästa semesterminne?
En drömsemester för mig är en äventyrsresa till en plats där det inte finns så mycket turister. Till mina bästa semesterminnen hör en resa för tre år sedan till Israel och Jordanien tillsammans med en kollega som jobbar hos ebm-papst i Tyskland. Det var många spontana infall på den resan!
Ett härligt semesterminne.Om du kunde förändra en sak hos dig själv, vad skulle det vara?
Jag är nog onödigt hård och elak mot mig själv ibland. Ställer lite för höga krav. Det jobbar jag på att förändra.

Vilka språk kan du?
Svenska, finska och engelska. Jag har finska föräldrar.Vilka personer är viktigast i ditt liv?
Min mamma och mina bröder.

Nämn någon du ofta tänker på?
Min pappa som var en viktig förebild och en fin inspirationskälla.

När skrattade du högt senast?
Nu under intervjun! Annars gör jag det många gånger varje dag.

Vad är orättvisor för dig?
När någon blir dåligt behandlad på grund av t ex hudfärg eller sexuell läggning.Nämn tre saker man kanske inte vet om dig?
Jag ogillar bakelser, tårtor, kakor och bullar i alla dess former. Sedan har jag faktiskt varit sångare i ett band, och så har jag ett diplom i dykning. Visserligen bara för dykning i pool men ändå.

Har du en Bucket List och vad kommer i så fall högst upp?
Att ta dykcertifikat för havsdykning!- Ok, tack för pratstunden, Tina!
- Tack själv, hej då!