Lantbruk med gladare grisar och sparade pengar

Gladare grisar och sparade pengar

På ett lantbruk med grisuppfödning i Lüneburgheiden, ca 10 mil norr om Hannover, har man gjort ett gediget arbete för att minska energiförbrukningen.
Familjen Momeyer, som driver anläggningen, dokumenterade elförbrukningen under tre års och tillkallade därefter en expert för att hitta den bästa lösningen för verksamheten.
Inom jordbruket är kraven stränga när det gäller utgående gammal luft från byggnaderna.
"Med det nya ventilationssystemet var det viktigt att vi fortfarande uppfyllde kraven på lägsta lufthastighet för att klara nödvändiga godkännanden," förklarar Momeyer.
Fläktarna delades upp i tre grupper med fyra fläktar i vardera grupp; två grupper för den utgående luften och en för lufttillförseln.
I fläktarna som står för lufttillförseln finns en värmeväxlare, som säkerställer att djuren inte blir kalla på vintern och att man återvinner energi.
För att spara energi går fläktarna normalt endast på 80 procent av sin kapacitet.
Det är bara vid extremt väder, till exempel när det är över 38 grader ute, som programvaran aktiverar de återstående 20 procenten.

Wolf-Jürgen Weber, regional försäljningschef på ebm-papst, förklarar:
”I jämförelse med konkurrenternas produkter klarar våra fläktar bättre de utmaningar som uppstår i en ladugård.
För att göra våra produkter mer korrosionsbeständiga använder vi till exempel vissa beläggningar och vidtar ytterligare speciella åtgärder för att skydda fläktarna mot korrosion. ”

Resultaten av anpassningen av ventilationssystemet har överträffat allas förväntningar.
”Vi förutsåg ursprungligen kostnadsbesparingar på cirka 35 procent. Efter sex månader sparar vi redan över 50 procent, säger Phillipp Momeyer,
som noggrant registrerat elförbrukningen.

Se gärna filmen om familjen Momeyer och hur den nya fläktlösningen bidragit till både en mer kostnadseffektiv verksamhet och gladare grisar .

Film | Familjen Momeyers lantbruk