Lägg ägg

”Jag är imponerad av ebm-papst professionalism och viljan att hitta den perfekta fläktlösningen”


Italienaren Andrea Borottos passion har alltid varit att föda upp höns.
Han är den tredje generationen i en stor släkt med många äggkläckningsentusiaster.
Andrea började sin karriär med att sälja olika företags äggkläckningmaskiner, inkubatorer, för professionell uppfödning.
Många kunder var missnöjda med sina maskiner vilket ledde till att Andrea startade företaget BOROTTO år 2008 och började utvecklingen av egna inkubatorer.
Det första målet var att ta fram en inkubator för privata hushåll.
Den rymde 8 ägg. Idag utvecklar företaget maskiner som rymmer upp till 900 ägg.
Andreas äggkläckningsmaskiner är mer tillförlitliga än hönor som inte alltid kommer ihåg att ruva på sina ägg.
Efterfrågan på BOROTTOS inkubatorer växer konstant. ”Det är som med mikrovågsugnen i början av 1980-talet:
Ingen behövde dem, men sedan skulle alla plötsligt ha en.
Idag säljer vi inkubatorer till allt fler länder och samarbetet med ebm-papst är viktigt för oss”, säger Andrea Borotto.

Så här gick det till:


Målsättning:
2018 tog Andreas Borotto beslut om att satsa på export även till USA och Kanada. Problemet var att de fläktar som användes inte var UL-certifierade (UL, Underwriters Laboratories) vilket var ett krav från amerikanska och kanadensiska myndigheter. Andreas ville också vidareutveckla inkubatorerna och optimera både luftflöde samt styrningen av luftfuktighet och temperatur. Man startade en sökprocess för att hitta en ny fläktleverantör vilket ledde fram till ebm-papst.

På önskelistan:
En kompakt fläktlösning som uppfyllde myndigheternas krav. Minimala vibrationer var också viktigt liksom en jämn luftdistribution och låg ljudnivå.

Utmaningar:
Ett mycket begränsat utrymme och en tuff miljö för fläktarna som måste tåla inkubatorernas varma och fuktiga miljö. Fläktarna får inte heller alstra värme som kan störa den känsliga temperatur-balansen i inkubatorerna.

Lösningen från ebm-papst:
ebm-papst skräddarsydde en fläktlösning som byggde på erfarenheten av att utveckla fläktar till ugnar och kylskåp. Även i dessa applikationer är utrymmet ofta begränsat samtidigt som kraven är tuffa när det exempelvis gäller vibrationer.

Resultat:
BOROTTO växer snabbt och exportframgångarna fortsätter med de nya inkubatorerna. 2019 såldes 4 800 inkubatorer med ebm-papst fläktar, 2020 såldes 8 000 och prognosen för 2021 är 16 000. Idag används inkubatorerna för uppfödning även av pärlhöns, ankor, fasaner och till och med papegojor!