Kylning av datacenter



Datacenter och servrar
Med trender som 5G, Industry 4.0, mobilt internet och internet-TV blir vi alltmer beroende av data.
Datacenter är anläggningar där en större mängd datorer- och nätverksutrustning finns för att på ett säkert sätt samla, lagra,
bearbeta, distribuera stora mängder data.
För att kunna hålla systemen i datacenter i drift krävs en stor mängd servrar, vilka i sin tur genererar en enorm mängd värme.
Om data-servrarna inte kyls ordentligt överhettas utrustningen, vilket medför systemstörningar och förkortad utrustningslivslängd.





Betydelsen av pålitlig och effektiv kylning i datacenter
Datacenter är i drift dygnet runt, 365 dagar om året och anses vara kritisk infrastruktur.
Dess fortsatta drift är avgörande för att säkerställa säkerheten för ett land, dess ekonomi och allmänhetens hälsa och / eller säkerhet.
Det är därför kylsystemen i datacenter är så enormt viktiga.

När dataanvändningen ökar över hela världen ökar samtidigt datacentrets energiförbrukning.
Högre energiförbrukning innebär ökade driftskostnader och en större påverkan på miljön, vilket är oönskat för datacenteroperatören.
För att kyla ett datacenter behövs därför fläktar, som inte bara är kompakta och kraftfulla, utan också energieffektiva.
Den idealiska fläktlösningen för ett datacenter måste också kunna köras under långa timmar och kräva lite underhåll.

Vi på ebm-papst är världsledande inom ventilations- och drivlösningar och utvecklar kompakta fläktar som är såväl tysta, hållbara, kraftfulla som energieffektiva.
Våra kompaktfläktar finns i flera varianter och är en idealisk lösning för kylning av datacenter.









Hur hålls ett serverrum svalt?
Ett sätt att hålla en serveranläggning sval är att använda sig av rummets luftkonditioneringsenhet (CRAC), upphöjda golv och kompakta fläktar:

Illustrationen visar att CRAC-enheten skickar in kall luft till serverrummet via det upphöjda installationsgolvet. Den kalla luften rör sig genom golvet via perforerade plattor.
För att kyla serverutrustningen används kompakta fläktar för att suga in kall luft i serverracken framifrån. Detta är viktigt eftersom kall luft annars sjunker.
När serverutrustningen körs genereras värme, som påverkar den omgivande luften. För att hantera den heta luften, som genereras av serverutrustningen, används också kompakta fläktar.
Värmen stiger uppåt och går ut från stativets baksida. CRAC-enheten kyler luften.