Hur andas ditt hus? Och därmed du.

Under hösten pågår kampanjen #andasfrisk över hela landet, med syfte att skapa medvetenhet kring ventilation och hur viktig den är för vårt välmående.
Kampanjen rivstartar med ett par gigantiska väggmålningar, som till exempel den här, som under en period finns att skåda vid Abrahamsberg i Bromma (bild ovan). Det är branschföreningen Svensk Ventilation som är initiativtagare till kampanjen och tillsammans med dem och övriga medlemsföretag vill vi bidra till ökad kunskap om hur ventilation fungerar och vad man kan göra för att skapa en en mer hälsosam inomhusmiljö.

Hur mår luften i huset där du bor?
Svenskar tillbringar 90 procent av sin tid inomhus. Luften vi andas där påverkar hur vi mår och hur pigga vi känner oss. Idag är det tyvärr så att över 50 procent av alla lägenheter i Sverige inte lever upp till kraven på luftomsättning. Och det är ännu värre med småhus, där 78 procent inte skulle klara kraven. Vet du hur ditt hus andas?



Luften på jobbet påverkar hur du mår och presterar
Vi svenskar tillbringar mer än 90 procent av vår tid inomhus och en stor del av den tiden är på jobbet, så luften här är så klart lika viktig som den i hemmet.
Kontoret är också en plats där vi kommer i kontakt med många andra människor, vilket ställer högre krav på ventilationen.
Ju bättre luft vi har på jobbet, desto mer orkar och presterar vi. Dessutom får vi lägre sjukfrånvaro om ventilationen fungerar som den ska.

15% av Sveriges skolor har för dålig luft!
Luftens kvalitet har tydlig påverkan på både koncentrations- och inlärningsförmåga. Skolan är Sveriges största arbetsgivare och lägger dessutom grunden för hur hela vårt samhälle ska utvecklas. Om läraren är trött och eleverna har svårt att koncentrera sig är det inte svårt att räkna ut att konsekvenserna för hela landet kommer påverkas negativt.

Svensk Ventilation har sammanställt en mikrosajt - andasfriskt.se - där du hittar ändå mer information kring ventilation i bostäder, i skolor och på arbetsplatser. Här kan du lära dig vad du har för ventilation och hur de olika systemen fungerar. Det finns också listor med tips på hur du tar reda på om ventilationen verkligen fungerar och vad du själv kan göra för att skapa bättre luft i miljön du vistas i.



Följ och uppmärksamma gärna kampanjen #andasfriskt, som innehåller allt från inlägg i sociala medier, annonsering i busskurer och därtill en tävling för barn i mellanstadiet. Skolbarnen uppmuntras att ta reda på hur luften rör sig till och från klassrummet och därefter dela med sig av kunskapen genom att göra en film, med chans att vinna 10.000 kronor. Som inspiratör har en populär TikTok-influencer knutits till kampanjen.






En bransch i samverkan - för ett bättre inomhusklimat: #andasfriskt #svenskventilation #ebmpapst

Länk till informations-sajt: andasfriskt.se