Ekodesign- och ErP förordningen - vad gäller framöver?

Ekodesign-och ErP-förordningen är båda lagstiftningsramar som syftar till att förbättra energieffektiviteten hos produkter som säljs inom EU. Ekodesign-förordningen fastställer minimikrav för miljöprestanda för olika produktkategorier. ErP kompletterar genom att fastställa krav på märkning och information om energiförbrukning för produkter, vilket hjälper konsumenter att göra informerade val.

Förordning (EU) 2024/1834, publicerad sommaren 2024, ersätter tidigare direktiv och förordningar. ErP (Energy-related Products) regleras också genom en förordning. Den nuvarande juridiska ramen som styr ErP-kraven faller under Ekodesign-förordningen. Så även om man ofta talar om "ErP-direktivet" avser man nu en förordning, vilket innebär att reglerna är direkt tillämpliga i alla EU-länder utan att behöva införas i nationell lagstiftning. Denna förändring innebär ett striktare och ett mer enhetligt tillvägagångssätt för att säkerställa att produkter som fläktar uppfyller energieffektivitetskraven och att de CE-märks i enlighet med de nya kraven.

    Frågeställningar:
  • Hur påverkar de nya Ekodesign- och ErP-kraven tillverkare inom fläktindustrin?
  • Vilket ansvar övergår till de som med hjälp av egen design tillverkar vissa delar av slutprodukten, men som kompletterar med viktiga fläktkomponenter från sin leverantör, innan de sätts på marknaden?

Fläkttillverkning och striktare EU-förordning


För en fullfjädrad fläkttillverkare innebär de striktare kraven i Ekodesign-förordningen att fläktarna måste uppfylla specifika energieffektivitetskrav samt CE-godkännas för att visa deras energiklass innan de sätts på marknaden. Allt för att främja mer energieffektiva produkter och minska den totala energiförbrukningen inom EU.
ebm-papst utvecklar kontinuerligt energieffektiva fläktar och genom att följa riktlinjerna i Ekodesign- och ErP-förordningen bidrar vi till att minska energiförbrukningen och minska klimatpåverkan för våra kunder.

Det är dock lika viktigt att följa förordningen för den tillverkare som producerar vissa delar av fläkten enligt egna specifikationer, men som för att kunna tillverka den helt färdiga produkten, köper in övriga fläktkomponenter från en leverantör. I dessa fall övergår nämligen förordningens krav på CE-märkning helt till den som sätter slutprodukten på marknaden.

Fläkt = stator + motor + rotor.

En fläkt består, enligt förordningen av stator (stationära delar), motor (elektrisk drift) och rotor (fläkthjul) . Fläktarna måste uppnå en viss minsta verkningsgrad vid sin bästa driftpunkt. Kraven inkluderar även omfattande dokumentationsplikt för tillverkare, distributörer och användare, inklusive information om reparation och underhåll.
För tillverkare av reglerade enheter som ventilationssystem innebär detta att de senast 2026 måste säkerställa att deras fläktar uppfyller de nya kraven, med en övergångsperiod till 2027 för inbyggda fläktar.





ebm-papst välkomnar att den energibesparingspotential som modern teknik erbjuder utnyttjas för att maximera resurser och minska globala utsläpp. Utmaningarna blir dock allt mer komplexa, både för er och oss. Ett partnerskap gör oss starkare tillsammans. Involvera oss tidigt i produktutvecklingen och använd vår tekniska kompetens för att framtidssäkra era produkter.

Mer om Ekodesign och ErP
Välkommen att diskutera ämnet vidare med oss på Elmia Subcontractor 12-14 november.