EC - Passar det min applikation?

Diagrammet visar EC-motorns karakteristik jämfört med andra motortyper.
Nu har vi berättat vad ebm-papst EC-fläktar kan göra. Hur ser då EC-produkterna ut? Finns produkter som passar mig och mina applikationer?

Till att börja med finns ebm-papst EC-fläktar som både radial- och axialfläktar. EC-sortimentet är mycket brett med storlekar från 20 mm ända upp till 1000 mm i diameter och med motorstorlekar upp till 3 kW. I stort sett alla fläktar i ebm-papst sortiment finns i EC-utförande.

Våra EC-fläktar är också lämpliga för olika spänningsmatning. Fläktarna kan anslutas till bl.a. 12, 24 och 48 V DC samt 110, 240 och 400 V AC enfas eller trefas.

Om fläkten skall varvtalsregleras kan det göras med en PWM, 0-10 V eller 4-20 mA styrsignal. Anslutningen är enkel.

EC-fläktarna är godkända enligt VDE, UL och CSA.

Applikationer

Som kommit fram på de föregående sidorna är det tydligt att ebm-papst EC-fläktar är idealiska för bland annat luftbehandlingsaggregat, luftkonditionering, kylapplikationer och värmeapplikationer. Men användningsområdena är absolut inte begränsade till dessa, tvärtom, EC-fläktarna är så användbara och flexibla att det är svårt att komma på något område där luft skall förflyttas där de inte är det lämpligaste alternativet!
Bostadsventilation är ett exempel där EC-fläktarna kommer till sin fördel i och med att de är tysta, energisnåla och enkla att varvtalsreglera efter rådande ventilationsbehov.

Ett annat exempel är parkeringshus. EC-fläktarna kan programmeras så att de styrs efter koloxidhalten i garaget. När halten med koloxid stiger ökar fläktarnas varvtal, när halten sjunker, t.ex. nattetid, sjunker också fläktarnas varvtal.

Drivteknik

Det är inte bara på fläktområdet EC-tekniken kommer till sin fördel. ebm-papst har ett mycket brett sortiment med EC-motorer lämpliga för en lång rad applikationer. Motorerna finns med eller utan växlar.