Coca-Cola valde fläktväggslösning från ebm-papst



Coca-Cola´s produktionsanläggning i Jordbro var i behov av att modernisera sin ventilationsanläggning när anläggningens 33 stycken stora ventilations-aggregat med föråldrade remdrivna radialfläktar hade blivit både underhållskrävande och kostsamma.
Coca-Cola, som har fokus på såväl energibesparing som miljömedvetenhet, inledde en dialog med ebm-papst för att finna den mest energieffektiva fläktlösningen.
Hos ebm-papst var det försäljningsingenjör Göran Andersson, som med sin långa erfarenhet, snabbt kunde presentera en lösning.

Grundat på noggranna beräkningar valdes fläktkub MXFG för 25 stycken av aggregaten och för resterande aggregat visade sig kammarfläkt av typen MXPC vara det bästa alternativet.
”Konceptet med fläktväggar förenklar mycket i ett moderniseringsprojekt då de möjliggör skalbara, ekonomiska, tysta och mycket energieffektiva ventilationslösningar” säger Göran.
”Fördelarna med fläktväggar har visat sig i ett flertal andra större moderniseringsprojekt, t.ex Skaraborgs sjukhus och Kemicentrum i Lund, där krav på stora flöden och energieffektiviseringar har legat i fokus. Då också den modernisering Coca-Cola eftersträvade innebar stora flöden i stora aggregatkammare, blev jag snabbt övertygad om att fläktvägg MXFG och fläktkuber MXPC skulle bli den bästa lösningen”, berättar Göran Andersson vidare.



Kim Hesselius, som är fastighetschef hos Coca-Cola i Jordbro, såg klara fördelar med fläktväggskonceptet.
”Att fläktkuberna är enkla att installera i befintliga aggregat är en viktig fördel och givetvis också den låga ljudnivån, energieffektiviteten och möjligheterna till styrning. På de gamla fläktarna fanns bara alternativen med on/off. Nu skulle vi få möjlighet att ha olika bör-värden beroende på önskad temperatur- och luftfuktighet.
Att fläktväggarna ger en ökad redundans är också viktigt”, förklarar Kim Hesselius.



Moderniseringen blev ett PFC-projekt
Vid årsskiftet 2018/2019 tog Coca-Cola European Partners beslut om att genomföra moderniseringen som ett PFC-projekt tillsammans med Siemens.
PFC – Performance Contracting - är en metod för att handla upp och genomföra energieffektiviseringsåtgärder där samma part som föreslagit åtgärderna också genomför dessa med besparingsgaranti. Några av fördelarna förutom spargarantierna är snabbt genomförande och tillgång till energikompetens.
Siemens har mångårig erfarenhet av PFC-projekt och Gillis Engström på Siemens Building Technologies blev projektledare när projektet startade hos Coca-Cola.

Fenomenal verkningsgrad
”Projektet hos Coca-Cola lämpade sig väldigt väl som PFC-projekt då vi i ett tätt samarbete med kunden har möjlighet att arbeta med ett brett helhetsperspektiv och genomföra en rad åtgärder som ger en betydande reducering av energikostnaderna. Vi har exempelvis installerat teknik för att återvinna värme från kondensorerna på anläggningens tak, byggt om rörsystem och så har vi givetvis det omfattande arbetet med att montera ner gamla fläktar och installera nya från ebm-papst.
Några av fördelarna jag ser med fläktväggarna är en närmast fenomenal verkningsgrad, den enkla installationen och de reducerade underhållskostnaderna.
Sedan är så klart också den låga ljudnivån en stor fördel”, säger Gillis Engström





”Så tysta att vi skulle kunna jobba utan hörselkåpor”
Siemens valde Bravida som underentreprenör för att utföra fläktinstallationerna medan Siemens egna medarbetare ansvarade för allt arbete med fläktstyrning och uppkopplingen mot Coca-Colas centrala fastighetssystem Desigo CC. Bravidas arbete med att demontera de gamla fläktarna startade i september 2019
med Tobias Schmidt som projektledare. ”Arbetet med att demontera de gamla fläktarna i mindre delar var krävande och vi behövde kranbil för att få ner delarna från taket.
Att installera de nya kubfläktarna gick desto smidigare. Efter att vi byggt nya fläktrumsväggar installerade vi fläktväggar med två till åtta kubfläktar i varje.
Antalet varierade beroende på att vi skulle få samma flöde som tidigare på de olika fläktpositionerna. Jag och mina installatörer reagerade på samma sätt när de nya fläktarna startades.
Vilken otrolig skillnad på ljudnivå jämfört med de äldre fläktarna! Vi konstaterade att det skulle vara fullt möjligt att jobba utan hörselkåpor i fläktrummet”, säger Tobias Schmidt vid Bravidas serviceavdelning i Årsta.
Att fläktkuberna levererades kompletta med allt kablage på plats nämner Tobias också som en viktig anledning till att installationsarbetet gick väldigt smidigt.
Att ebm-papst fläktar är tysta är viktigt för Coca-Cola mot bakgrund av att man om ett antal år vill nå en produktionskapacitet på 590 miljoner liter dryck.
Då måste kraven i Miljöbalken uppfyllas och sänkta bullernivåer från anläggningens fläktar, är en viktig del av helhetslösningen.

En stor energibesparing ska bli ännu större
Kim Hesselius kan blicka tillbaka på ett smidigt installationsprojekt, men också framåt på fortsättningen för PFC-projektet. Kort tid efter att de nya fläktarna tagits i drift visade en loggning av energiförbrukningen på en betydande energibesparing. Om något år kan vi se lite mer exakt hur stor besparingen blir,
men visst pekar kurvorna åt rätt håll redan nu”, avslutar Kim Hesselius.

--------
Fakta om ebm-papst stapelbara fläktkuber MXFG:
- De kompakta och direktdrivna kubfläktarna med energieffektiva EC-motorer är designade för såväl sug- som tryckkammare.
- Fläktarna har, tack vare kombinationen EC-motorer och högeffektiva fläkthjul typ RadiPac Airfoil, mycket hög verkningsgrad och kan monteras enskilt eller staplas som fläktvägg och ersätta större fläktar vid modernisering.
- EC-motorerna har MODBUS-ingång och ebm-papst programvara EC-control möjliggör adressering av kubfläktarna i en fläktvägg.
- Kuberna kan även styras med analoga signaler och de har inbyggd strömförsörjning för givare.
- MXFG finns i fem modeller med effekt från 2,95 kW till 5,7 kW luftflödeskapacitet från 7.105 m3/h till 18.160 m3/h.
- Tre av fläktkuberna har storleken 595x595x495 mm och de övriga 795x795x650 mm.
- Fläktarna är försedda med det ljuddämpande inloppsgallret FlowGrid.
- Kuberna levereras kompletta med kablagepaket för enkel installation och som tillbehör finns styrskåp.



jordbro
Fläktvägg MXFG på Coca-Cola´s produktionsanläggning i Jordbro.

Fakta om ebm-papst kammarfläktar MXPC II:
- Ny generation direktdrivna kammarfläktar försedda med det högeffektiva och tystgående fläkthjulet RadiPac Airfoil. Fläktarna lämpar sig både
för installation i nya aggregat och vid byte av äldre fläktar i samband med modernisering.
- MXPC II finns i tolv olika modeller i dimensionerna 250-350 mm och med effekter från 0,5 kW till 2,68 kW.
- Fläktarna har en mycket robust konstruktion, integrerad styr- och drivelektronik, inloppskona med uttag för flödesmätning och de är försedda med vibrationsdämpare.

------

Mer om Coca-Cola European Partners Sverige AB:
- Ingår i Coca-Cola European Partners plc (CCEP) som har mer än 23 000 anställda.
- I Sverige har företaget cirka 780 medarbetare
- Varje dag lämnar mer än 1 000 000 liter dryck anläggningen i Jordbro
- På en timme fylls 36 000 flaskor
- Av den totala ytan på ca 80 000 kvm utgör lagerytan i Jordbro cirka 38 000 kvm
- Årligen produceras mer än 400 000 000 liter dryck
- Den årliga maxkapaciteten är cirka 590 000 000 liter
- Totalt produceras mer än 160 produkter för 16 olika varumärken