Centrifugalfläkten som kan öka varvtalet med 50 rpm på en millisekund

En millisekund är en tusendels sekund. Kraven på så snabb acceleration och därmed snabba luftflödesförändringar finns inom många områden. Från medicinsk teknik till exempelvis förpackningsapplikationer, dammsugare och industriella vakuumutrustningar. ebm-papst har utvecklat centrifugalfläkten RV45 för denna typ av applikationer. Fläkten är kompakt, har låg vikt, är tyst och mycket kraftfull trots sin ringa storlek. RV45 kan leverera tryck på upp till 5 000 Pa och variera hastigheten mellan 5 000 och 50 000 rpm med en acceleration av 50 rpm per millisekund.

Läs mer:
• Broschyr: "DC centrifugal fan RV45 - Remarkably quiet and powerful"
• Whitepaper RV-45
• Specialist article RV-45
• Nyhet: Andningsmask med liten centrifugalfläkt minskar risken för sömnapné

Även vid höga varvtal och under snabb acceleration är denna centrifugalfläkt extremt tyst. Det maximala luftflödet är 540 l/min vilket möjliggör en mycket effektiv ventilation och kylning genom styrning av luftflödet. Fläktens kontrollelektronik kan övervaka den maximalt tillåtna strömförbrukningen vid snabba hastighetsbyten, och det finns möjlighet att integrera en bromsfunktion som ger en ytterligare ökning av responsen under faser av negativ acceleration.

Teknik för optimal applikationsanpassning
Vid utvecklingen av RV45 har ett viktigt mål varit att ta fram en fläktlösning med ett mycket brett användningsområde. Därför är fläkten konstruerad för att utnyttja möjligheterna med extern motorstyrning vilket ger stora fördelar när det gäller att matcha fläkten med kraven i en viss applikation. RV45 finns också i en version med Halleffektsensor vilket förenklar vid utvecklingen av kundspecifik kontrollelektronik. Fläkten kommer inom kort också att finnas i en version med integrerad elektronik och en plug & play-lösning som möjliggör en förenklad och snabb integration av RV45 i många olika slags applikationer.

ebm-papst nya fläkt har mycket låg strömförbrukning vilket säkerställer en lång driftstid vid batteridrift. Med en vikt av på ca 135 g är fläkten lätt vilket är speciell viktigt för bärbara enheter som exempelvis andningsskydd. En annan fördel för industriella applikationer är fläktens kompakta design. Den har formatet 64 x 69,5 x 55 mm och RV45 finns i 12 V och 24 V DC-versioner.