Boosta ditt växthus – med fläktar från ebm-papst



Odling i växthus är en självklar del av dagens moderna jordbruk och i moderna växthus kan grödor skördas alla tider på året.
Samtidigt ställs det stora krav på lufttillförsel och luftcirkulationen för att grödorna ska må bra och växa sig starka och friska.
ebm-papst har utvecklat EC-fläktar som gör det möjligt att perfekt reglera luftförhållanden i både små och mycket stora växthus.
Resultatet blir enhetliga klimatförhållanden och ett optimalt stöd för växternas syntes i alla delar av ett växthus.
Många odlare väljer att kombinera lösningar där horisontell ventilation cirkulerar luften över grödorna, och ventilation via rör som är
dragna underifrån transporterar luft upp mot undersidan på grödornas blad.

AxiCool-fläktar anpassade för växthusens höga luftfuktighet

För den horisontella cirkulationen används ofta ebm-papst axialfläktar AxiCool. ebm-papst har under många år bedrivit ett intensivt utvecklingsarbete för att ta fram fläktlösningar anpassade för kraven i olika applikationer inom exempelvis livsmedelsindustrin, kylsektorn och alltså växthus.
Resultatet är fläktserien AxiCool. Det finns många fall där ebm-papst visar hur rätt kombination av EC-motorer och fläktar kan reducera energiförbrukningen med upp till 70 %. Fläktarna i ebm-papst AxiCool-serie utmärks bland annat av mycket enkel installation enligt principen för plug-and-play, hög verkningsgrad och en konstruktion som gör att de är mycket lätta att rengöra. Fläktarna möjliggör också en mycket exakt kontroll av luftflödet.

I ett växthus monteras AxiCool på väggarna med ett visst avstånd mellan fläktarna. Avståndet bestäms efter en bedömning av hur det mest optimala horisontella luftflödet ska uppnås. En anpassning som gjorts just för växthusinstallationer är det vita fläkthuset som bidrar till att infallande solljus reflekteras mot grödorna.
Fläktarnas komponenter har också valts speciellt med tanke på den vanligtvis höga luftfuktigheten i växthus. Komponenterna är tillverkade av ett UV-beständigt plastmaterial vilket förenklar rengöringen. I ebm-papst produktprogram för växthus ingår även fläktar ur serierna AxiBlade, HyBlade och RadiCal.


En innovativ lösning med ventilation underifrån

Under de senaste åren har nya innovativa lösningar utvecklats för att odlingsförhållandena i växthus ska bli så bra som möjligt.
Detta gäller inte minst inom ventilationsområdet när ny kunskap tillförts om luftflödets betydelse. Ett exempel är att ebm-papst centrifugal- och axialfläktar används i en lösning med ventilation underifrån. Den vanligtvis konditionerade luften tillförs via perforerade rör. Rören är placerade direkt under växterna och ger därmed en optimal lufttillförsel till bladens undersidor. Axiafläktarna suger in luft från växthusets luftberedningsrum och tvingar sedan in luften i röret och genom hålen förbi växterna. Luften transporteras sedan vidare upp mot växthusets tak där den transporteras tillbaka in i luftintaget. Resultatet är en mycket effektiv luftflödeskrets. Fläktarnas höga prestanda möjliggör långa rörinstallationer vilket ofta krävs i stora växthus.

ebm-papst EC-teknologi gör det enkelt att spara energi

I alla de fläktar ebm-papst utvecklat för exempelvis växthus används företagets energibesparande GreenTech EC-motorer. Motorerna är så effektiva att de betydligt överstiger kraven i effektivitetsklassen IE 4. Driftsäkerheten är mycket hög, livslängden lång och fläktarna ger betydligt lägre värmeförluster jämfört med andra fläktar på marknaden.

De anpassningar ebm-papst gjort för kraven i moderna växthus innebär att tillämpningsområdet för EC-fläktarna utökats. Kombinationen av ökade krav på energieffektiviseringar samt även legala krav, bland annat när det gäller hygien, har gjort växthusapplikationer till en snabbt växande marknad för ebm-papst.
För de som arbetar i växthus har också fläktarnas låga ljudnivå en viktig och positiv arbetsmiljöaspekt!


.

ebm-papst centrifugal- och axialfläktar används i en innovativ växthuslösning med ventilation underifrån. Den vanligtvis konditionerade luften tillförs via perforerade rör.
Rören är placerade direkt under växterna och ger därmed en optimal lufttillförsel till bladens undersidor.



Kontakta våra säljare för mer information.

Hitta din lokala säljrepresentant HÄR